RUUSUKASTA












Puissa on tällä hetkellä kolme mattolointa ruusukassidoksella, musta 140 cm leveä ja valkoiset 42 cm ja 92 cm leveät. Ruusukas on monimuotoinen sidos, 4-vartisellakin poljentaa vaihtelemalla saa monia erilaisia pintoja ja kuvioita kudottua.

Kapeaan loimeen on kudottu hurmaavia penkinmattoja, leveys on oiva myös halkokassille (kutomosta löytyy muuten myös kannakkeiksi sopivia hihnoja edullisesti). Tai tähän voi kutoa pikkuruista vessanmattoa, tyynyjä, ommella korin kankaasta... Kaikissa loimissa on vaihtoehtona myös palttinasidos.

Materiaaleja vaihtelemalla saa hyvin eri ilmeisiä mattoja. Kuteeksi sopivat niin räsyt, trikoo, ontelo, juutti, villa, moppilangat kuin paperinarutkin. Poljennasta riippuu onko kuteiden hyvä olla samanvahvuisia vai erivahvuisia. Esim. mallitilkun sinivalkoinen kuvio on kudottu samanvahvuisilla trikookuteilla, mattovillalangasta kudottuna tulisi myös hieno ja ylellinen pinta tällä poljennalla. Persikansävyisessä on ohuempi räsykude pohjakuteena ja paksumpi  luonnonvalkoinen trikoo kuviokuteena. Pohjakuteeksi sopisi hyvin myös esim. juutti tai pellava ja kuviokuteeksi ontelokude. Hillitympään pintaan voi valita samansävyiset kuteet. Kuvioon esim. pehmeämpää mattapintaista ja pohjakuteeksi kiiltävämpää kuten luonnonvalkoisessa kuviossa. Napakantuntuisen eteismaton voisi kutoa pellavalla, juutilla ja paperilla, kuten harmaa-beige siksak-kuvio on tehty.

Kommentit